Boktips till den som vill pröva på Lajv

Jag vill tipsa om en lajvantologi som RFSL har gett ut. Boken förklarar både vad lajv är, hur lajv går till rent praktiskt och har även satt olika svårighetsgrader från nybörjarnivå till avancerat.

Ett lajvscenario är ett kort rollspel där du tar på dig rollen av någon annan och tillsammans med en grupp andra personer improviserar fram en berättelse utifrån de ramar som scenarioförfattaren har satt upp.

Rollspelen i antologin är menat att användas i en studiecirkel, på konvent, inom ramen för föreningsaktiviteter eller i alla möjliga olika sammanhang där människor träffas i grupp. Lajven kan anordnas för att sprida kunskap om hur det är att vara hbtq-person idag men också för att uppmärksamma kampen för rättigheter som har utförts genom historien.

Genom lajven får en möjlighet att pröva på att gå i någon annans skor, och på det sättet få en mer personlig relation till sådant som vi kanske inte skulle kommit i kontakt med annars. Eller tvärtom så kan det kan vara ett sätt att återuppleva en egen upplevelse, men från en annorlunda vinkel, där en själv kan påverka scenariot.

Ett kapitel tar specifikt upp scenarior om att komma ut och om hur internaliserad homofobi kan kännas. Det finns även ett kapitel om hbtqi-personers historia och om trans. För den som är nyfiken på lajv kan detta vara en bra start!