När Droppar Faller av Petra Sandberg Holstensson är en ungdomsroman som tar upp svåra frågor som ungdomar som bryter mot normen kan ställas inför.

Innan Tinna vågar acceptera att hon inte är straight är hennes känsloliv i ett vacuum men det ändras snabbt efter en prövande kyss med en tjejkompis. När hon väl börjar våga bejaka den sidan av sig själv börjar hon ett högintensivt sökande efter identitet och hennes känsloliv går upp och ner som en bergochdalbana.

Boken gör ett bra jobb med att skildra sökandet och Tinnas försök att passa in. Tinnas känslor är prövande, ombytliga och medan hon hoppar mellan relationer under sitt sökande kommer känslor och går i snabb takt. Jag upplever att slutet kommer lite för snabbt inpå och jag vågar inte lita på att processen för Tinnas sökande verkligen är över när hon väl bestämmer sig för ett vägval.

En ytterligare aspekt som boken framgångsrikt tar upp är kontrasten mellan att ha stöttande föräldrar jämfört med problematiken som kommer med föräldrar som ifrågasätter en.

Gruppdynamik och civilkurage är också ett återkommande tema som hanteras väl. Ett undantag är en situation på en toalett under en fest som jag ser som en oupplöst lös tråd som skaver. Händelsen används som ett plotelement för att föra handlingen framåt medan jag tänker att huvudpersonen borde ha reagerat på vad som försiggick.

Berättelsen var verkligen engagerande och jag brydde mig om hur det skulle gå för karaktärerna. Även personerna runt omkring bidrog på ett bra sätt till läsupplevelsen. Personligen tycker jag att boken är lite för högintensiv i det känslomässiga och när det gäller dramanivån för att jag ska uppskatta den fullt ut. Samtidigt så vet jag att många söker sig till just sådana berättelser så det är egentligen mest en personlig preferens.