The Pull of the Stars av Emma Donoghue skildrar tre dagar på en förlossningsavdelning under höjdpunkten av Spanska sjukans framfart 1918. Författaren började skriva boken 2018 i samband med 100 årsdagen av Spanska sjukan och det är en blandning av fakta och fiktion.

Vi får följa tre kompetenta och komplexa kvinnors gemenskap och samhörighet och en lesbisk kärlekshistoria mot slutet av boken. Ordet lesbisk används aldrig men det är tydligt att de tre huvudkaraktärerna är hbtq-personer. Det är en mycket välskriven bok som ger en inblick i hur vardagen för en sjuksköterska såg ut på den tiden. Förutom arbetet på förlossningsavdelningen får vi även en inblick i konflikten om självbestämmande. Karaktären Dr Lynn är baserad på en riktig person som var suffragette, ledare inom Sinn Féign, kämpe för bättre förlossningsvård och för social rättvisa. Fattigdom och social orättvisa är en integral del av handlingen och påpekar hur väldigt orättvisa förutsättningar människor hade på den tiden.

I efterhand är jag på sätt och vis förundrad över att jag läste ut den eftersom jag vanligtvis tycker att graviditet och förlossningar är totalt ointressant. Det är sällan som jag läst en bok där handlingen är mindre viktig än hur boken är skriven men så är fallet med denna bok. Prosan och hur väl författaren hanterar berättandet kompenserar min brist på intresse för förlossningsvård. Den är så välskriven och handlingen så komplex och intressant att jag behöll mitt engagemang ända fram till de sista sidorna som var lite av en besvikelse. Jag skulle faktiskt gå så långt som att rekommendera att läsare överväger att hoppa över de sista 20 sidorna i boken. Men i övrigt är den mycket väl värd att läsa!