Backwards to Oregon är en historisk käreksroman som utspelar sig under nybyggartiden i USA. ”Luke” har levt förklädd som en man sedan tonåren och har förlikat sig med det faktum att hon därmed kommer att leva ensam resten av livet. Nora jobbar på en bordell för att få ihop mat för dagen åt sig själv och sin treåriga dotter född utom äktenskapet. Luke ser giftemål som ett medel att enklare passera som man och friar till Nora. Nora ser giftermålet som ett sätt att få beskydd och överleva i en hård värld.

Detta är en av Jae’s mest älskade böcker. Det är definitivt välförtjänt för handlingen är väl utvecklad, både huvud- och sidokaraktärer är välarbetade, tredimensionella och engagerande. Både Nora och Luke är fångade i sitt eget sorts mentala fängelse när vi möter dem i början av boken.

Att följa Luke och Noras strävsamma resa över prärien är en fascinerande läsning. De stöter på många faror och problem efter vägen som skapar intressant dynamik. Vänskapen mellan Nora och Bernice ger berättelsen en extra skjuts och grannen Emmelines dysfunktionella förhållande med en våldsam äkta man upprör såväl engagerar.

Luke och Noras relation byggs upp långsamt och det tar lång tid innan de känner tillit gentemot varandra. Författaren har gjort research och berättelsen känns tidstypisk. Slow-burn romantik är Jae utomordentligt bra på och den här boken är inget undantag. Jag kan verkligen se varför boken är så omtyckt!

Min personliga preferens gör dock att jag ogillar bitar av den. Jag har svårt för böcker med så pass tydliga patriarkala strukturer som den här boken har. Det är inte konstigt eftersom den utspelar sig under nybyggartiden i USA där könsrollerna var helt annorlunda än idag. Men det gör att jag inte kan uppskatta berättelsen fullt ut. Luke blir på sätt och vis en del av problemet även fast hon försöker att motverka de destruktiva delarna av manligheten så mycket hon vågar utan att röja sin identitet.

Om en vet med sig att en kan bortse från kvävande patriarkala strukturer eller om en tycker om litteratur från den här tidsperioden så rekommenderar jag boken starkt!