Wilder Girls av Rory Power är en dystopisk skräckthriller som utspelar sig på en flickskola belagd på en avlägsen ö utanför Maine. Ön har legat under karantän i 18 månader pga ett virusutbrott som orsakar död eller att kroppar att förändras och förvrids. Missbildningarna sker i skov, varje utbrott är våldsammare än det tidigare och de har alla påverkats mycket starkt.

Flickorna lär sig att försvara sig genom att lära sig skjuta och de har vakter på taket som har i uppdrag att skjuta farliga, missbildade djur som tar sig igenom staketet. Enbart båtflickorna som har fått i uppdrag att hämta mat som militären lämnar på öns brygga får gå utanför staketet till skolan. Det är ett farligt uppdrag för utanför staketet finns vilda djur som blivit blodtörstiga av viruset.

Vi får följa Hetty, Byatt och Reese och boken alterneras utifrån deras perspektiv. De upptäcker att det som de fått veta om viruset inte helt stämmer överens med verkligheten vilket ger dem ett mysterium att lösa. Det finns också en lesbisk kärlekshistoria inbakad i handlingen.

Överlevarna bygger upp ett samhälle med regler som baseras på vänskap, att bry sig om och stötta sina vänner och på att överleva efter en nära nog apokalyptisk händelse. De måste stundtals göra svåra och livsfarliga val. Karaktärernas inre känslovärld är drivkraften i boken och karaktärernas upplevelse av det som sker är i fokus. Boken har beskrivits som ”en feministisk variant av Flugornas herre” och det känns passande. Karaktärerna är starka; detta är en bra bok om en letar efter en spännande bok med starka kvinnliga förebilder.