Dags att våga av Åsa Nilsson är en bok om den första kärleken och som titeln antyder: att våga komma ut. Alexandra förstår inte varför hennes kompisar tycker att killar är så intressanta. Hon vill hellre spela basket och försöker att undvika intresset från killarna omkring henne. När Alexandra träffar den några år äldre Yulia, som går på basketgymnasium och också spelar basket, så förstår hon varför hon inte har något intresse för killar. Hon är helt enkelt lesbisk.

Efter en fest blir hon och Yulia ihop men att komma ut visar sig dock inte vara helt enkelt för Alexandra. Hon är övertygad om att hon kommer att bli hatad om hon inte lever enligt heteronormen. Något som de som har haft svårt att komma ut troligtvis kan känna igen sig i. Rädslan för konsekvenserna kan te sig större i garderoben än vad de visar sig vara när en väl tar steget ut ur garderoben.

Det blir ännu mer komplicerat när Alexandra och Yulias föräldrar börjar dejta varandra. Boken suger in en i handlingen trots att språket är enkelt, med korta meningar och något oputsad handling. Trots de språkliga bristerna är det en bok jag rekommenderar.