Ungdomsroman om sökande och identitet

När Droppar Faller av Petra Sandberg Holstensson är en ungdomsroman som tar upp svåra frågor som ungdomar som bryter mot normen kan ställas inför. Innan Tinna vågar acceptera att hon inte är straight är hennes känsloliv i ett vacuum men det ändras snabbt efter en prövande kyss med en tjejkompis. När hon väl börjar våga… + mer om boken

När Droppar Faller av Petra Sandberg Holstensson är en ungdomsroman som tar upp svåra frågor som ungdomar som bryter mot normen kan ställas inför.

Innan Tinna vågar acceptera att hon inte är straight är hennes känsloliv i ett vacuum men det ändras snabbt efter en prövande kyss med en tjejkompis. När hon väl börjar våga bejaka den sidan av sig själv börjar hon ett högintensivt sökande efter identitet och hennes känsloliv går upp och ner som en bergochdalbana.

Boken gör ett bra jobb med att skildra sökandet och Tinnas försök att passa in. Tinnas känslor är prövande, ombytliga och medan hon hoppar mellan relationer under sitt sökande kommer känslor och går i snabb takt. Jag upplever att slutet kommer lite för snabbt inpå och jag vågar inte lita på att processen för Tinnas sökande verkligen är över när hon väl bestämmer sig för ett vägval.

En ytterligare aspekt som boken framgångsrikt tar upp är kontrasten mellan att ha stöttande föräldrar jämfört med problematiken som kommer med föräldrar som ifrågasätter en.

Gruppdynamik och civilkurage är också ett återkommande tema som hanteras väl. Ett undantag är en situation på en toalett under en fest som jag ser som en oupplöst lös tråd som skaver. Händelsen används som ett plotelement för att föra handlingen framåt medan jag tänker att huvudpersonen borde ha reagerat på vad som försiggick.

Berättelsen var verkligen engagerande och jag brydde mig om hur det skulle gå för karaktärerna. Även personerna runt omkring bidrog på ett bra sätt till läsupplevelsen. Personligen tycker jag att boken är lite för högintensiv i det känslomässiga och när det gäller dramanivån för att jag ska uppskatta den fullt ut. Samtidigt så vet jag att många söker sig till just sådana berättelser så det är egentligen mest en personlig preferens.

Recension

När Mammorna Blev Kära

När Mammorna Blev Kära av Camilla Gunnarsson handlar om två skilda mammor och deras barn som är kompisar och går i samma klass. När mammorna blir kära i varandra väcker det oro och frågor hos barnen. Boken är skriven från ett av barnens perspektiv och tar upp det som följer med en första upplevelse av… + mer om boken

När Mammorna Blev Kära av Camilla Gunnarsson handlar om två skilda mammor och deras barn som är kompisar och går i samma klass. När mammorna blir kära i varandra väcker det oro och frågor hos barnen. Boken är skriven från ett av barnens perspektiv och tar upp det som följer med en första upplevelse av samkönad kärlek och omgivningens reaktioner. Boken har fina illustrationer och är skriven för barn mellan 6-9 år.

Språket är stundtals vuxet och känns inte alltid som ett barns tankar men berättelsen är engagerande och väver in hbtq-kunskap, värderingar och normer på ett pedagogiskt sätt. Det finns diskussionsfrågor på slutet som gör att den lämpar sig för diskussioner. Diskussionsfrågorna kan möjligtvis vara mer lämpade för de vuxna som finns omkring barnen än för barnen själva då begrepp som t.ex. heteronormen inte förklaras och möjligtvis kan vara svårt för 6-9 åringar att greppa.

Recension

Mammornas bebisresa

Mammornas Bebisresa av Hedvig van Berlekom är en komma-till-berättelse för barn mellan 3-6 år. Den handlar om två kvinnors längtan efter barn, om hur ”doktorn planterar frön i Anna med ett stick” och om hur två mammors bebis kommer till. Genom denna bok kan barn med två mammor få känna igen sig men även barn… + mer om boken

Mammornas Bebisresa av Hedvig van Berlekom är en komma-till-berättelse för barn mellan 3-6 år. Den handlar om två kvinnors längtan efter barn, om hur ”doktorn planterar frön i Anna med ett stick” och om hur två mammors bebis kommer till.

Genom denna bok kan barn med två mammor få känna igen sig men även barn i traditionella familjer kan få förståelse om olika sätt att bilda familj. Det är trevligt att se bikaraktärer som bryter not normen. Barnmorskan visar sig vara en skäggig man som heter Kjell och taxichauffören som kör dem till sjukhuset är en kvinna i slöja. Det finns även en bok av samma författare som skildrar pappornas bebisresa.

Recension

Lesbiska svartkonstnärer i rymden

Jag är lite sen på bollen gällande denna bok men nu tyckte jag att det var dags! Gideon the Ninth av Tamsyn Muir är svårkategoriserad. Den har för mycket attityd och humor för att vara skräck och det är lite för mycket mysterium för att vara sci-fi eller fantasy. Det känns snarare som en blandning… + mer om boken

Jag är lite sen på bollen gällande denna bok men nu tyckte jag att det var dags!

Gideon the Ninth av Tamsyn Muir är svårkategoriserad. Den har för mycket attityd och humor för att vara skräck och det är lite för mycket mysterium för att vara sci-fi eller fantasy. Det känns snarare som en blandning av lite av varje vilket jag tyckte kändes uppfriskande. Världsuppbyggnaden är genomgående bristfällig och läsaren får ett minimum av det vi behöver veta för att förstå världen. Fokus ligger på karaktärerna och berättelsen i sig viket jag tyckte fungerade för mig. Men om en tycker att det är viktigt att få en klar bild av världen som handlingen utspelar sig i så kanske detta inte är en bok för dig.

De olika husen har sina specifika egenskaper och relaterar till varandra på skilda sätt. Läsaren möter många karaktärer, från 8 olika hus, och det är bitvis svårt att komma ihåg vem som är vem och vilket hus de kommer ifrån. Det finns en sammanfattning om husen och alla karaktärer i början av boken som kan hjälpa om en läser den fysiska pappersboken.

Mycket av handlingen består av att Gideon går runt i huset av olika orsaker och vi får insikt i hur hon upplever människor och händelser genom hennes inre dialog. Jag älskade hur väl det lät mig lära känna hennes inre drivkrafter. Lite i taget får vi veta mer om det som har format Gideon och hennes ärkefiende Harrow och deras hat gentemot varandra. Hur de relaterar till varandra är en röd tråd genom berättelsen och jag tyckte att författaren gjorde ett bra jobb med att utveckla deras relation även om det gick väl snabbt på slutet.

Husets klaustrofobiska känsla och ovetskapen om de farliga testerna som ska klaras för att vinna priset och bli en av kejsarens krigare är en annan röd tråd. Det är återigen relativt oförklarat hur det fungerar men det är spännande och ibland otäck läsning.

Jag tyckte mycket om boken. Dels för att Gideon är en så intressant karaktär med mycket attityd och en uttalad lesbisk identitet och dels för att relationerna som utvecklas och karaktärernas inre resa är intressant att följa. Mysteriet kom i andra hand för mig. Det är möjligt att jag inte skulle ha tyckt om boken lika mycket om mysteriet hade varit min yttersta drivkraft för att fortsätta att läsa.

Recension

Kvinnlig gemenskap och samhörighet under Spanska Sjukan

The Pull of the Stars av Emma Donoghue skildrar tre dagar på en förlossningsavdelning under höjdpunkten av Spanska sjukans framfart 1918. Författaren började skriva boken 2018 i samband med 100 årsdagen av Spanska sjukan och det är en blandning av fakta och fiktion. Vi får följa tre kompetenta och komplexa kvinnors gemenskap och samhörighet och… + mer om boken

The Pull of the Stars av Emma Donoghue skildrar tre dagar på en förlossningsavdelning under höjdpunkten av Spanska sjukans framfart 1918. Författaren började skriva boken 2018 i samband med 100 årsdagen av Spanska sjukan och det är en blandning av fakta och fiktion.

Vi får följa tre kompetenta och komplexa kvinnors gemenskap och samhörighet och en lesbisk kärlekshistoria mot slutet av boken. Ordet lesbisk används aldrig men det är tydligt att de tre huvudkaraktärerna är hbtq-personer. Det är en mycket välskriven bok som ger en inblick i hur vardagen för en sjuksköterska såg ut på den tiden. Förutom arbetet på förlossningsavdelningen får vi även en inblick i konflikten om självbestämmande. Karaktären Dr Lynn är baserad på en riktig person som var suffragette, ledare inom Sinn Féign, kämpe för bättre förlossningsvård och för social rättvisa. Fattigdom och social orättvisa är en integral del av handlingen och påpekar hur väldigt orättvisa förutsättningar människor hade på den tiden.

I efterhand är jag på sätt och vis förundrad över att jag läste ut den eftersom jag vanligtvis tycker att graviditet och förlossningar är totalt ointressant. Det är sällan som jag läst en bok där handlingen är mindre viktig än hur boken är skriven men så är fallet med denna bok. Prosan och hur väl författaren hanterar berättandet kompenserar min brist på intresse för förlossningsvård. Den är så välskriven och handlingen så komplex och intressant att jag behöll mitt engagemang ända fram till de sista sidorna som var lite av en besvikelse. Jag skulle faktiskt gå så långt som att rekommendera att läsare överväger att hoppa över de sista 20 sidorna i boken. Men i övrigt är den mycket väl värd att läsa!

Recension

Feministisk, karaktärsdriven skräckis

Sawkill Girls är en intensiv, karaktärsdriven och feministisk berättelse sett från tre unga kvinnors perspektiv. På ön Sawkill talas det om en ond kraft och unga kvinnor som, med jämna mellanrum, har försvunnit spårlöst under årtionden. Ingen har försökt att stoppa det förrän nu. Bokens övergripande tema är patriarkatets konsekvenser och hur det påverkar individer… + mer om boken

Sawkill Girls är en intensiv, karaktärsdriven och feministisk berättelse sett från tre unga kvinnors perspektiv. På ön Sawkill talas det om en ond kraft och unga kvinnor som, med jämna mellanrum, har försvunnit spårlöst under årtionden. Ingen har försökt att stoppa det förrän nu.

Bokens övergripande tema är patriarkatets konsekvenser och hur det påverkar individer såväl som samhälle. De tre huvudkaraktärerna kämpar alla, på olika sätt, med den situation de har fötts i eller på annat sätt hamnat i. Karaktärernas identitet och förhållningssätt till de roller de har tilldelats i deras respektive familjekonstellationer utgör stommen i berättelsen. Boken tar med en på intressant resa i karaktärernas inre värld och hur de utvecklas under berättelsens gång. Ingen av huvudkaraktärerna följer helt normen då en av huvudkaraktärerna är lesbisk, en är bisexuell och en är asexuell.

Vissa scener är intensiva och det blir bitvis våldsamt och blodigt men det är en intressant läsning! Detta är en bok som skulle passa bra till en bokcirkel.

Recension

Lesbisk kärleksroman utöver det vanliga

Alone av E.J Noyes handlar om Celeste som deltar i en psykologiskt experiment som avser att ta reda på vad som händer med en människa i total isolation från andra människor. Hennes liv består av rutiner, chattrapporter med studiens administratörer och olika sysslor och strategier för att klara av sin isolerade tillvaro. Läsaren kommer in… + mer om boken

Alone av E.J Noyes handlar om Celeste som deltar i en psykologiskt experiment som avser att ta reda på vad som händer med en människa i total isolation från andra människor. Hennes liv består av rutiner, chattrapporter med studiens administratörer och olika sysslor och strategier för att klara av sin isolerade tillvaro.

Läsaren kommer in i Celestes liv efter lite mer än 3 år in i studien. Vid det laget har rösthallucinationer av personer från hennes förflutna blivit en del av hennes vardag. Hon börjar få svårt att avgöra vad som är verkligt och vad som kommer från hennes inre värld. Det är en hel del obehagliga och intensiva minnen som dyker upp vilket gör boken rätt så mörk. Men i mörkret finns det fortfarande optimism och hopp.

En dag dyker en kvinna upp i utkanten av hennes isolerade hemvist vilket strider mot studiens regler. Hon är så svältfödd på sällskap att hon ignorerar reglerna och tillåter den främmande kvinnan att stanna flera dagar innan hon rapporterar händelsen till de som kontrollerar experimentet. Det är intensivt att möta en annan människa för första gången på tre år. Det är fint beskrivet hur hon får sin första kram och hur hon inte riktigt kan vara säker på att kvinnan är verklig och inte en hallucination. Under de dagar de spenderar tillsammans växer en attraktion fram.

Det här är en lesbisk kärleksroman utöver det vanliga. Författaren har skrivit en mångfasetterad berättelse och jag bryr mig om Celeste och hennes situation. Boken är bitvis långsamt berättad men aldrig tråkig. Den är skriven i första person, från Celestes synvikel, vilket passar bokens innehåll. Karaktärerna har sina fel och brister vilket bidrar till att boken fungerar så väl.

Recension

Dystopisk skräck på flickskola

Wilder Girls av Rory Power är en dystopisk skräckthriller som utspelar sig på en flickskola belagd på en avlägsen ö utanför Maine. Ön har legat under karantän i 18 månader pga ett virusutbrott som orsakar död eller att kroppar att förändras och förvrids. Missbildningarna sker i skov, varje utbrott är våldsammare än det tidigare och… + mer om boken

Wilder Girls av Rory Power är en dystopisk skräckthriller som utspelar sig på en flickskola belagd på en avlägsen ö utanför Maine. Ön har legat under karantän i 18 månader pga ett virusutbrott som orsakar död eller att kroppar att förändras och förvrids. Missbildningarna sker i skov, varje utbrott är våldsammare än det tidigare och de har alla påverkats mycket starkt.

Flickorna lär sig att försvara sig genom att lära sig skjuta och de har vakter på taket som har i uppdrag att skjuta farliga, missbildade djur som tar sig igenom staketet. Enbart båtflickorna som har fått i uppdrag att hämta mat som militären lämnar på öns brygga får gå utanför staketet till skolan. Det är ett farligt uppdrag för utanför staketet finns vilda djur som blivit blodtörstiga av viruset.

Vi får följa Hetty, Byatt och Reese och boken alterneras utifrån deras perspektiv. De upptäcker att det som de fått veta om viruset inte helt stämmer överens med verkligheten vilket ger dem ett mysterium att lösa. Det finns också en lesbisk kärlekshistoria inbakad i handlingen.

Överlevarna bygger upp ett samhälle med regler som baseras på vänskap, att bry sig om och stötta sina vänner och på att överleva efter en nära nog apokalyptisk händelse. De måste stundtals göra svåra och livsfarliga val. Karaktärernas inre känslovärld är drivkraften i boken och karaktärernas upplevelse av det som sker är i fokus. Boken har beskrivits som ”en feministisk variant av Flugornas herre” och det känns passande. Karaktärerna är starka; detta är en bra bok om en letar efter en spännande bok med starka kvinnliga förebilder.

Recension

Historisk romantik från nybyggartiden i USA

Backwards to Oregon är en historisk käreksroman som utspelar sig under nybyggartiden i USA. ”Luke” har levt förklädd som en man sedan tonåren och har förlikat sig med det faktum att hon därmed kommer att leva ensam resten av livet. Nora jobbar på en bordell för att få ihop mat för dagen åt sig själv… + mer om boken

Backwards to Oregon är en historisk käreksroman som utspelar sig under nybyggartiden i USA. ”Luke” har levt förklädd som en man sedan tonåren och har förlikat sig med det faktum att hon därmed kommer att leva ensam resten av livet. Nora jobbar på en bordell för att få ihop mat för dagen åt sig själv och sin treåriga dotter född utom äktenskapet. Luke ser giftemål som ett medel att enklare passera som man och friar till Nora. Nora ser giftermålet som ett sätt att få beskydd och överleva i en hård värld.

Detta är en av Jae’s mest älskade böcker. Det är definitivt välförtjänt för handlingen är väl utvecklad, både huvud- och sidokaraktärer är välarbetade, tredimensionella och engagerande. Både Nora och Luke är fångade i sitt eget sorts mentala fängelse när vi möter dem i början av boken.

Att följa Luke och Noras strävsamma resa över prärien är en fascinerande läsning. De stöter på många faror och problem efter vägen som skapar intressant dynamik. Vänskapen mellan Nora och Bernice ger berättelsen en extra skjuts och grannen Emmelines dysfunktionella förhållande med en våldsam äkta man upprör såväl engagerar.

Luke och Noras relation byggs upp långsamt och det tar lång tid innan de känner tillit gentemot varandra. Författaren har gjort research och berättelsen känns tidstypisk. Slow-burn romantik är Jae utomordentligt bra på och den här boken är inget undantag. Jag kan verkligen se varför boken är så omtyckt!

Min personliga preferens gör dock att jag ogillar bitar av den. Jag har svårt för böcker med så pass tydliga patriarkala strukturer som den här boken har. Det är inte konstigt eftersom den utspelar sig under nybyggartiden i USA där könsrollerna var helt annorlunda än idag. Men det gör att jag inte kan uppskatta berättelsen fullt ut. Luke blir på sätt och vis en del av problemet även fast hon försöker att motverka de destruktiva delarna av manligheten så mycket hon vågar utan att röja sin identitet.

Om en vet med sig att en kan bortse från kvävande patriarkala strukturer eller om en tycker om litteratur från den här tidsperioden så rekommenderar jag boken starkt!

Recension