Pridemånaden är här!

Pridemånaden uppmärksammar Stonewallupproret 28 juni 1969 som var revolten som skapade en hel Priderörelse. Det började med att gästerna på gayklubben Stonewall Inn motsatte sig polisens homofoba trakasserier. Händelsen skapade ringar på vattnet och protester mot polistrakasserier över hela USA.

1971 skapade New York Pride ursprunget till alla dagens prideparader, till minne av Stonewallupproret. I Sverige anordnade Gay Power Club, och 15 modiga hbtq-personer, Sveriges första Prideparad den 15 maj 1971. Dessa händelser var startskottet för en långsam förändring av samhällets normer som fortsätter än idag.

Pridefestivaler är än idag fortsatt viktiga! Pride är allt från folkfest, folkbildning, social mötesplats, politisk manifestation till en unik möjlighet
för hbtq-personer att känna gemenskap och glädje tillsammans.

Nu när Pridefestivaler över hela Sverige tvingas att ställa in pga Coronasituationen får vi passa på att veva extra mycket med Regnbågsflaggan eller på andra sätt uppmärksamma Priderörelsen!

Om du vill läsa mer om Stonewallupproret finns en uppsjö av böcker och skrivelser om händelsen. Stonewall av David Carter är en av dem och bygger på mängder av intervjuer med de inblandade. Det finns även en P3 dokumentär att lyssna på här.