En Omaka Flicka

Ann Bannon

År 2015 översattes Odd Girl Out, Ann Bannons klassiska Pulp Fiction från 1957. Boken var banbrytande på sin tid genom att vara den första amerikanska boken, med lesbiskt tema, som hade ett positivt slut.

När Laura kommer till universitetets elevhem är hon en blyg och tafatt flicka. Av någon anledning dras hon till den långa, vackra Beth, som genast ordnar så att de blir rumskompisar. Beth tycker om att retas med henne, och det dröjer inte länge innan de båda flickorna har dragits in i en egen värld. Men omkring dem spänns ett nät av andra kärleksintriger, och snart kommer någonting att vända upp och ner på den lugna tillvaron på campuset…

maj 24, 2020
 • Lesbisk pulp fiction

  Pulp fiction (eller kiosklitteratur på svenska) var böcker skrivna i USA och tryckta på billigt ”pulp” papper och med färgglada och iögonfallande framsidor. De frodades under första halvan av 1900-talet och erbjöd billig och lättläst verklighetsflykt med ofta överdådiga teman.

  Även om pulp fiction tilläts mer frihet än övriga genrer var det fortfarande hårda lagar och regler för lesbiskt innehåll. För att komma igenom censuren så fick en bok med lesbiskt tema inte porträttera att vara lesbisk som något positivt. Därför var det vanligt att huvudpersonen var tvungen bli straight på slutet eller så behövde boken sluta med död eller på ett i övrigt tragiskt sätt. Bokförlagens målgrupp var heterosexuella män och det var därför viktigt att bibehålla känslan av att heterosexualitet var det rätta sättet att leva. Trots allt detta var genren på den tiden det enda sätt som lesbiska kvinnor kunde få medierepresentation och genren fyllde trots allt en viktig funktion.

  Den första pulp fiction romanen med lesbiskt innehåll var Women’s Barracks av Tereska Torres från 1950. Den handlade om författarens egna erfarenheter från andra världskriget. Efter det släpptes Spring Fire av Marijane Meaker. Den hade från början ett positivt slut men författaren var tvungen att ändra slutet för att den skulle gå igenom censuren.

  I slutet av 50-talet kom domstolsbeslut som öppnade upp för att porträttera lesbiska teman utan att behöva lägga till varnande dåliga slut. Ann Bannon skrev Odd Girl Out/En Omaka Flicka som var den första boken som slutade positivt. Efteråt fick hon brev från lesbiska kvinnor över hela landet.
  ”The female readers wrote from little towns all over the country. Such was their isolation that many of them were grateful to me for reassuring them that they were not totally alone in the world.”

  På 60-talet försvann den lesbiska pulp fiction genren. Nu när lagarna hade blivit mer förmånliga kunde lesbiska kvinnor publicera berättelser på andra sätt och i andra medier.
  2010 publicerades Monica Nolans satiriska pulp fictionbok Bobby Blanchard, Lesbian Gym Teacher.

  maj 27, 2017
 • Blogginlägg
 • Bobby Blanchard, Lesbian Gym Teacher

  Monica Nolan

  En kitschig satir på 50-talets pulp-fiction genre. Efter att ha blivit skadad drar sig Bobby tillbaka från sin landhockeykarriär. Hon börjar jobba som gympalärare på en flickskola. Det blir en hel del drama, lesbiska kärlekstrianglar och skämt om vilket lag olika personer spelar på.

  maj 26, 2017