Böcker för Regnbågsfamiljer

Litteratur som skildrar familjer som bryter mot normen och berättar normbrytande berättelser behövs både för att kunna känna igenkännande men även för att visa på olika sätt att bilda familj och olika sätt att leva. Förhoppningsvis fortsätter det att komma ut mer böcker av den här typen även i framtiden!

Mammornas bebisresa av Hedvig van Berlekom är en komma-till-berättelse för barn mellan 3-6 år. Den handlar om två kvinnors längtan efter barn, om hur ”doktorn planterar frön i Anna med ett stick” och om hur två mammors bebis kommer till.

Genom denna bok kan barn med två mammor få känna igen sig men även barn i traditionella familjer kan få förståelse om olika sätt att bilda familj. Det är trevligt att se bikaraktärer som bryter not normen. Barnmorskan visar sig vara en skäggig man som heter Kjell och taxichauffören som kör dem till sjukhuset är en kvinna i slöja. Det finns även en bok av samma författare som skildrar pappornas bebisresa.

När mammorna blev kära av Camilla Gunnarsson handlar om två skilda mammor och deras barn som är kompisar och går i samma klass. När mammorna blir kära i varandra väcker det oro och frågor hos barnen. Boken är skriven från ett av barnens perspektiv och tar upp det som följer med en första upplevelse av samkönad kärlek och omgivningens reaktioner. Boken har fina illustrationer och är skriven för barn mellan 6-9 år.

Språket är stundtals vuxet och känns inte alltid som ett barns tankar men berättelsen är engagerande och väver in hbtq-kunskap, värderingar och normer på ett pedagogiskt sätt. Det finns diskussionsfrågor på slutet som gör att den lämpar sig för diskussioner. Diskussionsfrågorna kan möjligtvis vara mer lämpade för de vuxna som finns omkring barnen än för barnen själva då begrepp som t.ex. heteronormen inte förklaras och möjligtvis kan vara svårt för 6-9 åringar att greppa.

Prinsessan Kristalla av Anette Skåhlberg handlar om prinsessan Kristalla som växer upp på ett slott och blir uppfostrad som en kunglighet enligt traditionella normer. När hon är liten rymmer hon och träffar flickan Vilda som hon vill vara vän med men det är en vänskap som hennes föräldrar förbjuder och förhindrar.

När hon blir myndig tycker föräldrarna att det är dags att gifta sig och de låser in henne i ett torn för att bli räddad av en prins. Hon introduceras för den ena prinsen tråkigare än den andra och hon blir inte intresserad av någon av dem. När hon återigen rymmer för att förhindra att hennes ensamma och rädda drakvän ska dödas av prinsarna som ska ”rädda” henne hittar hon återigen Vilda, som nu är svärdsmidare.

Boken Prinsessan Kristalla vill utmana normerna som traditionellt följer med i sagor om prinsessor. Den använder bland annat berättelsen om den rädda, ensamma draken på ett normbrytande sätt, prinsessan får rädda sig själv och även till slut själv bestämma vem hon vill gifta sig med.