När jag började läsa Into the Drowning Deep av Mira Grant hade jag ingen aning om att den inkluderade en kärlekshistoria mellan den autistiska tv-personligheten Olivia och den bisexuella ekolodexperten Victoria. Det är alltid roligt när en stöter på en bok, som egentligen tillhör mainstream-kategorin, som innehåller starka kvinnor, queera karaktärer och tar upp neurodiversitet.

Det är en brokig skara välskrivna karaktärer i boken och en mångfald av karaktärstyper vars öde engagerade mig. Den lesbiska kärlekshistorien mellan Olivia och Victoria är en liten, men viktig, del av berättelsen.

Boken i sig är en riktigt spännande och kreativ skräckis med genomgående spänd stämning. Mira Grant lyckas hålla en känsla av att något otäckt väntar genom hela boken.

Berättelsen om mördarsjöjungfrur som attackerar ett skepp som skickas till Marianergraven för att hitta bevis för sjöjungfrurs existens är välskriven. Detta är en riktigt spännande och queer urban fantasy-skräckis.

Clare Lydon har skrivit ett antal romantiska komedier om lesbisk kärlek. This London Love tillhör bokserien London Romance som består av fristående böcker där just London är gemensamma nämnare.

Huvudpersonerna är Kate och Meg som träffar varandra när Kates mamma ber henne att köpa blommor till en begravning och hon hamnar i Megs blombutik. Kates misstänker att Meg är straight eftersom det inte är så vanligt att flator äger blombutiker. Trots det hittar Kate på olika skäl för att köpa blommor i just Megs butik.

Vi får, förutom Meg och Kate, följa delar av Kate och Megs familjer och det finns som i alla sådana här böcker känslosamma hinder som skapar problem. Men det är trots allt en rom-com och författaren har skrivit kvick, charmig dialog med en uppfriskande Londondialekt som tillför charm till berättelsen.

Boken är underhållande, har intressanta och relaterbara karaktärer och är perfekt för en regnig höstdag.

Nödläge i rymden

Michael Siemsen

Exigency, som kan översättas till nödläge på svenska, är inte en bok med lesbiskt tema. Boken är skriven av Michael Siemsen och är egentligen en mainstream science fiction berättelse. Det är inte något direkt fokus på den samkönade kärlekshistorien. Den finns där på samma villkor som de andra olikkönade relationerna på rymdstationen.

Ordet lesbisk eller bisexuell nämns aldrig men förhållandet mellan huvudpersonen Minnie och hennes kollega Aether vävs naturligt och genomgående in som en röd tråd genom hela boken. Deras relation ger värme åt berättelsen och är en viktig detalj för karaktärsutvecklingen.

Detta är en framtidsskildring om ett forskningsteam som sänts ut på en envägstur till en rymdstation för att på avstånd studera utomjordingar som bor på en jordlik planet långt borta från jorden. Nödläge på rymdstationen uppstår och besättningen behöver lämna stationen för att istället hitta ett sätt att överleva på planeten de har studerat i åtta år.

Som titeln antyder så händer det ena nödläget efter det andra och karaktärerna ställs inför många olika utmaningar. Om en gillar böcker med fokus på världsuppbyggnad och karaktärer så är den här boken god läsning. Det är uppfriskande att läsa om kärlek mellan kvinnor i en science fiction bok som inte är specifikt skriven för en lesbisk målgrupp.

Class Reunion

Linda Hill

Jennifer har undvikit sin hemstad under många år för att slippa konfronteras med minnen av sin ungdomskärlek Sheila. Sheila vågade inte ta steget att komma ut som lesbisk och lämnade henne för att i stället gifta sig med en man. Jennifer blev oerhört sårad och flyttade långt bort för att gå på college. Boken börjar när Jennifer är på väg tillbaka till sin hemstad för att vara med på sin klass återträff.

På klassåterträffen träffar hon Heather som var kär i Jennifer under skoltiden och ömsesidig attraktion uppstår. Det uppstår dock komplikationer när hon möter Sheila som aldrig riktigt kom över Jennifer trots att hon skapat en kärnfamilj som följer samhällets normer.

Det här är en bok med en hel del drama som tar upp olika typer av problem som t.ex. mobbning, heteronormens begränsningar, svårigheter att komma ut och familjekonstellationer. Det blir trots detta aldrig tungt att läsa för boken går aldrig in på djupet på dessa problem. Bokens styrka är karaktärerna som är intressanta och välarbetade. Det är en kärlekshistoria som passar fint för stranden eller i hängmattan.

Georgia Beers har skrivit en serie charmiga böcker som handlar om djurhemmet June Bug Farms som tar emot hemlösa och vanvårdade djur. Rescued Heart: A Puppy Love Romance är den första i serien. Boken handlar om Lisa som är volontäransvarig på centret och Ashley som är en rar, oskuldsfull person som jobbar på ett bageri och ställer upp som volontär på centret på sin fritid. Lisa har emotionellt baggage som har gjort henne känslomässigt kall och gett ett tomrum som hon fyller med sitt arbete och djur. Båda känner stark attraktion men möter hinder på vägen på grund av deras olikheter.

Författaren har skapat karaktärer som har både bra och dåliga sidor vilket ger en trovärdighet åt historien.  Såväl  huvudkaraktärer som bikaraktärer är intressanta att följa (även om en kan bli lite frustrerad över dem ibland) och bihandlingen om Lisas mamma ger emotionellt djup. Att gott om gulliga djur även finns med i handlingen är ett stort plus!

Jag brukar oftast tycka om Georgia Beers böcker och denna bok är inget undantag. Den är charmig, rar och har en väl berättad historia.

Lessons

Kim Pritekel

Lessons av Kim Pritekel handlar om Chase Marin som känner sig tvingad att gå på college så att hon kan göra sina föräldrar nöjda genom att bli lika framgångsrik som sin syster. Hon är det udda, rebelliska barnet som inte riktigt passar in och hennes föräldrar är inte särskilt involverade i hennes liv. Hon hade mer glädje av sin barnvakt Dagny än sina föräldrar när hon var liten. Ödet gör att hon stöter på Dagny igen på college, denna gång som den lärare som ska undervisa hennes psykologiklass.

Chase och Dagny blir mycket goda vänner, något som sedan sakta utvecklas till något mera. Pritekel lyckas få ihop en intressant och komplex historia om de lärdomar huvudkaraktärerna får från livets lektioner. Detta är en bok för de som gillar komplexa kärlekshistorier, god karaktärsutveckling och en sakta uppbyggd personkemi och sexuell spänning mellan huvudkaraktärerna.

Dags att Våga

Åsa Nilsson

Detta är en bok om den första kärleken och som titeln antyder: att våga komma ut. Alexandra förstår inte varför hennes kompisar tycker att killar är så intressanta. Hon vill hellre spela basket och försöker att undvika intresset från killarna omkring henne. När Alexandra träffar den några år äldre Yulia, som går på basketgymnasium och också spelar basket, så förstår hon varför hon inte har något intresse för killar. Hon är helt enkelt lesbisk.

Efter en fest blir hon och Yulia ihop men att komma ut visar sig dock inte vara helt enkelt för Alexandra. Hon är övertygad om att hon kommer att bli hatad om hon inte lever enligt heteronormen. Något som de som har haft svårt att komma ut troligtvis kan känna igen sig i. Rädslan för konsekvenserna kan te sig större i garderoben än vad de visar sig vara när en väl tar steget ut ur garderoben.

Det blir ännu mer komplicerat när Alexandra och Yulias föräldrar börjar dejta varandra. Boken suger in en i handlingen trots att språket är enkelt, med korta meningar och något oputsad handling. Trots de språkliga bristerna är det en bok jag rekommenderar.

Benediction

Diane Salvatore

Benediction handlar om Grace som går på en strikt katolsk skola och uppfostras till en god katolik. Hennes vän Anne har sitt fokus på sin pojkvän så Grace blir glad när hon träffar Meg, som är både rebellisk och spännande. När Grace och Meg i hemlighet inleder ett passionerat förhållande riskerar hon både sin vänskap med Anne men måste också försöka förhålla sig till Glen som officiellt är hennes pojkvän.

När hennes förebild från en högre årskurs visar sig vara lesbisk får hon en slags mentor som stöttar henne i sitt identitetssökande. Men homosexualitet fungerar inte bra ihop med att vara en strikt katolik vilket ställer till problem både på skolan och hemma. Hon upptäcker att de som en förväntar sig ska vara modiga inte alltid är det. Och att det finns de som gör allt för att passera som normen. Benediction är en stark bok om att hitta sig själv och att ha mod att stå upp för sig själv.

I Can’t Think Straight handlar om Tala, en kristen Palestinier och Leyla, en muslimsk Indier, som båda bor i London. Boken utspelar sig främst i London men även i Palestina där Talas bröllop håller på att planeras. Tala har varit förlovad med olika män flera gånger men har lämnat dem vid altaret eller strax före bröllopet eftersom hon inte klarar av att genomföra giftermålet. Leyla dejtar Talas manliga goda vän trots att hon inte är kär i honom.

När Tala och Leyla träffas och blir kära uppstår diverse kulturkrockar och de måste välja om de vill fortsätta att göra sina familjer till lags genom att stanna i garderoben eller om de vill komma ut som lesbiska och leva tillsammans öppet. Bikaraktärerna är intressanta, särskilt Leylas syster, som tillför en hel del till historien. Boken är en charmig och söt feel-good historia som även har adapterats till film. Filmen följer manuset till väldigt stor del, troligtvis för att författaren regisserade filmen och även var med och skrev manus.