Utländsk skönlitteratur i svensk översättning

En stor del av utbudet av böcker om kärlek mellan kvinnor är skriven på engelska och blir aldrig översatt till svenska. Här är dock några exempel på böcker med lesbiskt tema som har översatts från originalspråk till svenska.

lesbiska bokbloggen

Grafisk roman av Julie Maroh om en tragisk och melodramatisk lesbisk kärlekshistoria mellan Clementine och Emma. Om stark lust, kärlek och att tappa sig själv. Filmatiserades 2013.

baksidan av boken
Clémentines liv förändras den dagen hon träffar Emma, en tjej med blått hår som visar henne lustens alla sidor och hjälper henne att konfrontera andras fördomar. Detta är en historia om en öm och känslostark kärlek.

Serieromanen Blå är den varmaste färgen (Le bleu est une couleur chaude, 2010) har vunnit en mängd priser, bland annat publikpriset på Europas största seriemässa Seriefestivalen i Angoulême.
lesbiska bokbloggen

En stark berättelse om Jeanette som adopteras och uppfostras som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England. När hon visar sig vara lesbisk blir det svårt att stanna kvar i församlingen. “The unknownness of my needs frightens me. I do now know how huge they are, or how high they are, I only know that they are not being met. If you want to find out the circumference of an oil drop, you can use lycopodium powder. That’s what I’ll find. A tub of lycopodium powder, and I will sprinkle it on to my needs and find out how large they are. Then when I meet someone I can write up the experiment and show them what they have to take on.”

baksidan av boken
"Liksom folk i allmänhet bodde jag länge hos min mor och far. Min far gillade att se på brottning. Min mor gillade att brottas."

Det här är berättelsen om Jeanette, adopterad och uppfostrad som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Hon verkar vara förutbestämd att bli missionär, och redan vid unga år är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.
lesbiska bokbloggen

Gudars like: Gudars like syns mig den mannen vara, han som mittemot dig kan sitta, han som i din närhet lyssnar till din kära stämmas älskliga tonfall och ditt ljuva, tjusande skratt som alltid i mitt bröst bragt hjärtat i häftig skälvning --- ser jag blott dig skymta förbi mig flyktigt stockar sig rösten tungans makt är bruten och under huden löper elden genast i fina flammor ögats blick blir skymd och det susar plötsligt för mina öron --- svetten rinner ned och en ristning griper all min arma kropp jag blir mer färglöst blek än ängens strå och det tycks som om vore döden mig nära.

baksidan av boken
Sappho, född ca 630 f. Kr. Hon var en kvinnlig grekisk vislyriker från Grekiska ön Lesbos som då var en kulturellt och politiskt betydelsefull ö. Hon är den första kvinnliga poeten som fått uppmärksamhet och blivit känd. Mycket få fragment av hennes dikter är funna.
4

Ensamhetens brunn

Radclyffe Hall
lesbiska bokbloggen

En omdebatterad bok från 1928 med ikonstatus. Boken handlar om Stephen, en överklasskvinna i England och Paris, som arbetar som ambulansförare under första världskriget. Hon träffar och blir kär i en annan kvinna men kärlekshistorien slutar olyckligt.

baksidan av boken
Radclyffe Halls skandalomsusade roman utspelar sig i konstnärskretsarnas Paris och i brittisk överklassmiljö.

Stephen inte är som andra flickor. Hon fäktar och jagar, bär manskläder och klipper håret kort. I puberteten blir hon passionerat förälskad i en kvinna.

När Ensamhetens brunn kom ut förbjöds den i England eftersom den inte ansågs skildra kärlek mellan kvinnor på ett tillräckligt avskräckande sätt. Den trycktes i smyg i Frankrike och smugglades in i England. Men i andra länder nådde romanen en stor publik. Den har översatts till elva språk. Ingen annan bok har haft en så stor betydelse som Brunnen för lesbiskt liv världen över. Det är en kultbok som haft ikonstatus ända sedan den först kom ut 1928. Den är älskad, hatad, omstridd och omdebatterad, men lämnar ingen likgiltig.

Ensamhetens brunn är också en vacker och finstämd skildring av lesbisk kärlek när seklet var ungt och en gripande skildring av ett spännande kvinnoöde.
5

Kyssa sammet

Sarah Waters
lesbiska bokbloggen

Bokens handling utspelar sig under 1880-talets England. Nancy bor i en liten kustby utanför Kent och blir handlöst förälskad i Kitty; en music hall-artist. Hon beslutar sig för att följa med Kitty till London och de stora music hall-teatrarna där. Tar upp frågor som att komma ut och heteronormens förtryck

baksidan av boken
Vi befinner oss i 1880-talets England. Nancy är en ung ostronflicka som blir handlöst förälskad i en music hall-artist, Kitty Butler. Kittys specialitet är att uppträda klädd som man.

Nancy lämnar sin lantliga tillvaro och beslutar sig för att följa med Kitty till London och de stora music hall-teatrarna där. Nancy har en fin sångröst och snart blir hon Kittys partner - både på och utanför scenen. Deras karriär tar ordentlig fart, men allt får ett plötsligt slut när Nancy brädas av en rival. Hennes färd ner mot samhällets botten skildras med stark realism. Hon tvingas prostituera sig, blir indragen i en sappfisk överklassmiljö och hamnar till slut i radikala politiska kretsar vi befinner oss mitt i kampen för kvinnlig rösträtt där hon på nytt möter kärleken.

Kyssa sammet är en slösande rik skildring i den klassiska pikareskromanens anda, berättarstilen minner om Dickens och Thackeray. Vi får följa de många turerna i Nancys levnadsöde och möter samtidigt ett samhälle som är under förvandling. Sarah Waters har förmågan att gestalta en historisk miljö på ett levande och otvunget sätt. Romanen vilar på en gedigen kunskap om den viktorianska eran samtidigt som den engagerat skildrar en kvinnas utveckling och växande insikt om sig själv.

Kyssa sammet är Sarah Waters debutbok. När boken utkom 1998 blev den mycket omtalad inte minst för de oförblommerade sexscenerna och den har nu kultstatus i queer-kretsar.
6

Vintervin

Katherine V Forrest
lesbiska bokbloggen

Lesbisk komma ut klassiker som behandlar sexualitet och könsroller

baksidan av boken
Året är 1978. Sex kvinnor med olika bakgrund försöker lära känna varandra med hjälp av olika tillitslekar, vilket får känslorna att svalla. Ljuv musik blandas med hat och avundsjuka. Vissa söker tröst i alkoholen, andra i varandras famn Vintervin är en erotisk kärleksroman om två kvinnor som träffas i en stuga vid Lake Tahoe under en vecka med skidåkning och blackjackspel. Diana Holland är en kurvig brunett som under mystiska omständigheter just lämnat sin pojkvän. Lane Christiansen är en kylig, sofistikerad blondin som gör karriär inom juridiken. När hon möter Lane börjar Dianas hela värld att gunga. Allt ställs på sin spets och hon slits mellan förnuft och åtrå. Ska Diana våga gå hela vägen med Lane? Eller ska hon lämna stugan efter veckoslutet som om ingenting hänt?

Forrests kultroman har sålts i en miljon exemplar bara i den engelskspråkiga världen. Den finns översatt till tyska, spanska, nederländska och japanska. Katherine V. Forrest är en av de allra största underhållningsförfattarna på den internationella författarscenen. Vintervin är den första av hennes böcker som översatts till svenska.
$(window).load() { }