Lesbiska ungdomsböcker på svenska

Det har kommit ut många ungdomsböcker om lesbisk kärlek som är skrivna på engelska. Men böcker med flatiga teman som är skrivna på svenska är svårare att hitta. Här är några boktips för dig som föredrar att läsa böcker skrivna på svenska.

1

Det händer nu

Sofia Nordin

En stark skildring av ung lesbisk kärlek och att bejaka sina känslor. Om hur kärleken växer fram mellan Stella och Sigrid, fördomar i samhället och hur huvudpersonerna blir bemötta av omgivningen.

2

Du och jag Marie Curie

Annika Ruth Persson

Om första kärleken och om att hitta sin plats i livet. Jenny inleder ett turbulent lesbiskt kärleksförhållande och då hon inte har någon att prata med blir hennes dagbok, och Marie Curie som hon skriver till, hennes bollplank. Boken tar även upp frågor som attityder i samhället och har ett sidospår om tjejfotboll, miljöfrågor och uppror mot föräldrar.

3

Ekon

Camilla Jönsson

En fin berättelse om kärlek, att gå sin egen väg och psykisk ohälsa. Alva går i nian och känner inte att hon passar in. Hon lever i en tillvaro med sin pappa och Lisen som hon står ut med men inte trivs med. Plötsligt möter hon Liv som klasskamraterna tycker är knäpp och konstig men som Alva känner samhörighet med. Dessvärre har Liv starka känslosvängningar och det är svårt för Liv att veta var hon har henne. Alva upplever mycket dramatik och tonårsångest som utvecklar henne och gör att hon till slut kan stå upp för sig själv och hitta sin identitet.

4

Fånga en fjäril

Ida Engerman

Om att hitta sin plats i världen. Olivia är inte särskilt brydd om sitt utseende eller hur hon ”borde” vara medan Lise anstränger sig för att passa in och är tillsammans med Anton mest för att det förväntas av henne. Trots olikheterna dras Lise och Olivia till varandra och inleder en odramatisk lesbisk relation. En romantisk, söt och smårolig ungdomsbok utan tonårsångest.

5

Henrietta är min hemlighet

Maja Hjertzell

Måsen har varit kär i Henrietta länge men är paralyserad av skräck för att visa det trots att Henrietta verkar vara intresserad tillbaka. En lättläst och fin berättelse med mycket tonårsångest, en känsla av att vara för feg för att ta chansen, inte veta hur en gör och rädsla att bli sårad. Måsens kompisar försöker att hjälpa till men det räcker inte riktigt till för att hon ska våga ta steget. Måsens föräldrar är inte särskilt lyhörda för hennes behov men turligt nog finns det en moster som kan stötta upp.

6

I väntan på liv

Marika Kolterjahn

Om utanförskap och väntan på att det verkliga livet ska börja. Marta är 16 år och upplever att hon är annorlunda, osynlig och inte passar in. När hon blir kär i sin klasskamrat Rita börjar hon sakta förstå att hon är lesbisk. Med den insikten börjar hon att söka efter sammanhang och gemenskap. Boken utspelar sig delvis i verkliga livet och delvis i hennes dagboksanteckningar där hon skriver ner och bearbetar sina tankar om livet.

7

Ingen gör mål på mig

Annelie Drewsen

Lättläst och kort bok för unga om lesbisk kärlek och att älska att spela fotboll. Selma är målvakt i Järvarnas FF och ingen gör mål på henne! Hon kan inte sluta tänka på Esmeralda som hon träffade på sommarkollo. Tur då att de möts under en fotbollsmatch då Esmeralda är med i motståndarlaget.

8

Som eld

Sara Lövestam

En fin berättelse den första starka kärleken. Handlingen utspelar sig på en skärgårdsö där Lollo och Anna spenderar sommaren och de stöter på varandra en kväll då Anna ska åka ut med båten. Anna doftar eld och Lollo vet inte varför men hon följer med ut. Det är stora klasskillnader dem emellan vilket ställer till lite problem för dem. Ska de våga följa sina känslor eller ta den enklare vägen?