Lesbiska ungdomsböcker på svenska

1

Det händer nu

Sofia Nordin
lesbiska bokbloggen

Om att bli kär och bejaka sina känslor

baksidan av boken
Berättare i “Det händer nu” är Stella, femton år. Hon går i nian, och har just förstått någonting stort och fantastiskt och läskigt: hon är förälskad i sin bästa vän Sigrid. Sprudlande, galet förälskad. Men hur tar man reda på om känslorna är besvarade, när den man är kär i är ens bästa kompis? Kommer Sigrid att tycka att Stella är äcklig och inte vilja vara vän med henne längre? Det får inte hända!
2

Du och jag Marie Curie

Annika Ruth Persson
lesbiska bokbloggen

Om första kärleken och om att hitta sin plats i livet

baksidan av boken
Strålning, kärlek, fotboll och familj, Jennys funderingar är många hösten när hon är 15 år och blir tillsammans med Filippa. I dagboken är Marie Curie hennes förtrogna.

Du och jag, Marie Curie nominerades 2003 till Augustpriset för bästa svenska barn- och ungdomsbok.
3

Ekon

Camilla Jönsson
lesbiska bokbloggen

Om kärlek, gå sin egen väg och psykisk ohälsa.

baksidan av boken
Hon kysser Liv och det är som det mest självklara i världen.
Det är här hon ska vara.
Det är här hon hör hemma.

Plötsligt sitter det en ny tjej i klassrummet. Alva försöker låtsas som ingenting, men redan första gången hon ser Liv är hon förlorad. Liv - den mystiska, tystlåtna, coola tjejen, som kommer och går lite som hon vill. Sakta närmar de sig varandra. Alvas vänner förstår inte vad hon håller på med, hon kan inte prata med sina föräldrar om det och samtidigt som Alva är världens lyckligaste är hon också mer ensam än någonsin. För Liv är inte alltid där, ibland försvinner hon in i sig själv, blir frånvarande eller otroligt arg. Det går upp för Alva att Liv inte är som alla andra, att hon inte är frisk. Och när Liv en dag försvinner på riktigt rasar Alvas liv samman. Vem är hon, om hon inte är med Liv? Och hur går man vidare, när det enda som finns kvar är ekon av det som en gång var?

Kärleksrelationen mellan de två flickorna skildras på ett befriande sätt som vilken förälskelse som helst. Det är en lättläst och tänkvärd skildring berättad med driv och högt tempo, som lyfter fram hur det känns när tillvaron gungar.
4

Fånga en fjäril

Ida Engerman
lesbiska bokbloggen

Om att hitta sin plats i världen.

baksidan av boken
Lise och Olivia är olika som natt och dag. Ändå är det som om de har känt varandra i hela livet.

Lise är söt och populär, men själv förstår hon inte vad folk över huvud taget ser hos henne. Fattar de inte hur falsk och ful hon är? Och varför gillar Olivia henne? Olivia som är så speciell och smart.

För Olivia finns bara Lise, trots att Lise gång på gång drar sig undan och gör Olivia förvirrad. Vad vill Lise egentligen? Vågar Olivia berätta för henne hur mycket hon tycker om henne?

En varm och underfundig ungdomsroman om den trevande kärleken mellan två unga tjejer som fortfarande försöker hitta sin plats i livet.
5

Henrietta är min hemlighet

Maja Hjertzell
lesbiska bokbloggen

Om identitetssökande, första kärleken och att våga.

baksidan av boken
"Om den rätta finns tror jag att det är Henrietta ." Måsen är kär i Henrietta men vågar inte visa det. Ändå finns tankarna och längtan där hela tiden. Men som tur är finns en bra kompis som puffar på: man måste ta mod till sig om man inte ska få vara ensam hela livet. Skön blandning av humor och allvar i boken som kan läsas från de yngre tonåren.
6

I väntan på liv

Marika Kolterjahn
lesbiska bokbloggen

Om utanförskap och väntan efter att det verkliga livet ska börja

baksidan av boken
Kär i en tjej?
Marta går i ettan på gymnasiet. Ingenstans känner hon sig som hemma, aldrig kan hon vara sig själv. Tills hon så småningom förstår vad det är hon faktiskt känner inför en tjejkompis...

Denna debutroman handlar inte bara om hur det är att börja förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.

"Helst skulle jag vilja tillhöra dem. Men jag kan inte. Ibland är de så fruktansvärt barnsliga, och jag är så stel.
Som Jenny och Emma. Nu har de valt ut två killar som är kompisar med varandra och lämpligt nog blivit kära i var sin. Eller som Anette och Frida som varje måndag sitter och pratar och skrattar åt hur fulla de var i fredags. Och allt lustigt som den av dem som blev värst packad gjorde.
Jag blir så besviken på dem. Jag önskar att jag hade en riktig, nära vän som liknade mig. Det borde ju finnas någon som jag någonstans i världen. Jag längtar så oerhört efter framtiden. Där ska allting finnas som jag saknar nu..."

Marika Kolterjahn debuterar med denna skenbart stillsamma, närmast poetiska och mycket träffande berättelse om tonårslivets tristess. Men under ytan bultar texten av energi och laddas av Martas dramatiska önskan att få börja leva. I väntan på liv handlar inte bara om hur det är att sakta förstå att man är homosexuell, det är också en intensiv och övertygande berättelse om det tomma tonårslivets längtan efter att det riktiga livet ska börja.

Marika Kolterjahn vann debutantpriset Slangbellan för denna debut.
7

Ingen gör mål på mig

Annelie Drewsen
lesbiska bokbloggen

Lättläst för unga om lesbisk kärlek och fotboll

baksidan av boken
Selma tänker allt mindre på Esmeralda. Så kommer höstterminen och säsongens första fotbollsmatch. Selma är målvakt i Järvarnas FF, och ingen gör mål på henne. Men i dagens motståndarlag finns en ovanligt farlig spelare. Hon heter Esmeralda och har ögon gröna som smaragder ... Selma gör sig redo för sitt livs match.
Kärlek och fotboll, vad mer behöver en bok innehålla för att locka till läsning? Ingen gör mål på mig är på samma gång en finstämd berättelse om ung kärlek, och en spännande fotbollsbok.
8

Som eld

Sara Lövestam
lesbiska bokbloggen

Om klasskillnader och den första starka kärleken.

baksidan av boken
Lollo kan inte förklara varför hon gick just hit. Eller varför hon inte gick härifrån. När Anna överraskade henne kunde hon ha sagt ursäkta och gått. Hon kunde ha sagt nej till att ge henne bensintanken, och nej till att gå ned i båten. Hon känner fortfarande Annas hand om sin handled, hennes hukande kroppsställning när hon visade hur man drog snöret. Hon doftade som eld.
$(window).load() { }