Böcker om att komma ut

Här är en lista på böcker om kärlek mellan kvinnor och om att komma ut. Oavsett om du redan är ute och gillar att läsa komma ut berättelser eller om du funderar på att komma ut så finns här endel böcker att välja mellan. Jag tycker dock att det är viktigt att tänka på att vissa av dessa böcker är skrivna för ett antal år sedan och problematiserar i vissa fall komma ut processen onödigt mycket. Att komma ut går oftast bra och människor omkring en reagerar oftast på ett bra sätt.

1

Bermudez Triangle

Maureen Johnson

Om vad som händer med tre tjejers vänskap när en av dem kommer tillbaka från ett sommarläger och upptäcker att de andra två har blivit kära i varandra. Hur hanterar gruppen den förändringen?

2

Dare truth or promise

Paula Boock

Om första kärleken, att hitta sig själv, komma ut och problem som heteronormen medför. Välskrivet och engagerande med tredimensionella huvud-och bikaraktärer.

3

Empress of the world

Sara Ryan

Om två tjejer som blir kära på ett sommarläger. En av få ungdomsböcker som behandlar bisexualitet.

4

Finding H.F

Julia Watts

Om H.F som åker på en road trip med sin bästa vän för att hitta sin mamma som övergav H.F när hon föddes. H.F hittar något viktigare på vägen; nämligen sig själv.

5

Fun Home

Alison Bechdel

Grafisk memoar om känslan av att vara instängd och lättnaden som kommer efter att ha kommit ut. Att omvärdera sig själv för att sedan hitta sig själv.

6

Keeping you a secret

Julie Anne Peters

Om att våga ta steget och de problem som homosexuella möter i samhället. Bra samhällskritik men inte nödvändigtvis en bok att läsa om en funderar på att komma ut eftersom den fokuserar lite för mycket på problem som kan uppstå.

“The best thing about coming out is, it’s totally liberating. You feel like you’ve made this incredible discovery about yourself and you want to share it and be open and honest and not spend all your time wondering how is this person going to react, or should I be careful around this person, or what will the neighbors say? And it’s more. It’s about getting past the question of what’s wrong with me, to knowing there’s nothing wrong, that you were born this way. You’re a normal person and a beautiful person and you should be proud of who you are. You deserve to live with dignity and show people your pride.”

7

Kissing Kate

Lauren Myracle

Om att kyssa en god vän som sedan inte visar sig vara intresserad. Handlar främst om huvudpersonens inre resa, identitet och komma ut process.

8

Stjärnor utan svindel

Louise Boije af Gennäs

Om en vuxen kvinna som för första gången blir kär i en annan kvinna.

9

The Miseducation of Cameron Post

Emily M. Danforth

Om att bli skickad till ett läger för hbtq-personer som sägs ska bota en från homosexualitet och anpassa en till heteronormen. Att trots detta inte anpassa sig till andras förväntningar.