När mammorna blev kära

Gunnarsson, Behmer

Två skilda mammor till barn som går i samma klass blir kära i varandra. Boken är skriven från ett av barnens perspektiv och tar upp både bra följder och svårigheter som följer med en första upplevelse av samkönad kärlek och omgivningens reaktioner. Boken är illustrerad, skriven för barn som är 6-9 år och har diskussionsfrågor i slutet.

januari 17, 2018

Dags att Våga

Åsa Nilsson

Detta är en bok om den första kärleken och som titeln antyder: att våga komma ut. Alexandra förstår inte varför hennes kompisar tycker att killar är så intressanta. Hon vill hellre spela basket och försöker att undvika intresset från killarna omkring henne. När Alexandra träffar den några år äldre Yulia, som går på basketgymnasium och också spelar basket, så förstår hon varför hon inte har något intresse för killar. Hon är helt enkelt lesbisk.

mars 18, 2017

Benediction

Diane Salvatore

Benediction handlar om Grace som går på en strikt katolsk skola och uppfostras till en god katolik. Hennes vän Anne har sitt fokus på sin pojkvän så Grace blir glad när hon träffar Meg, som är både rebellisk och spännande. När Grace och Meg i hemlighet inleder ett passionerat förhållande riskerar hon både sin vänskap med Anne men måste också försöka förhålla sig till Glen som officiellt är hennes pojkvän.
När hennes förebild från en högre årskurs visar sig vara lesbisk får hon en slags mentor som stöttar henne i sitt identitetssökande. Men homosexualitet fungerar inte bra ihop med att vara en strikt katolik vilket ställer till problem både på skolan och hemma. Hon upptäcker att de som en förväntar sig ska vara modiga inte alltid är det. Och att det finns de som gör allt för att passera som normen. Benediction är en stark bok om att hitta sig själv och att ha mod att stå upp för sig själv.

mars 12, 2017

Böcker om att komma ut

Här är en lista på böcker om kärlek mellan kvinnor och om att komma ut. Oavsett om du redan är ute och gillar att läsa komma ut berättelser eller om du funderar på att komma ut så finns här endel böcker att välja mellan. Jag tycker dock att det är viktigt att tänka på att… mer >>

1
Bermudez Triangle
Maureen Johnson
Om vad som händer med tre tjejers vänskap när en av dem kommer tillbaka från ett sommarläger och upptäcker att de andra två har blivit kära i varandra. Hur hanterar gruppen den förändringen?
2
Dare truth or promise
Paula Boock
Om första kärleken, att hitta sig själv, komma ut och problem som heteronormen medför. Välskrivet och engagerande med tredimensionella huvud-och bikaraktärer.
3
Empress of the world
Sara Ryan
Om två tjejer som blir kära på ett sommarläger. En av få ungdomsböcker som behandlar bisexualitet.
4
Finding H.F
Julia Watts
Om H.F som åker på en road trip med sin bästa vän för att hitta sin mamma som övergav H.F när hon föddes. H.F hittar något viktigare på vägen; nämligen sig själv.
5
Fun Home
Alison Bechdel
Grafisk memoar om känslan av att vara instängd och lättnaden som kommer efter att ha kommit ut. Att omvärdera sig själv för att sedan hitta sig själv.
6
Keeping you a secret
Julie Anne Peters
Om att våga ta steget och de problem som homosexuella möter i samhället. Bra samhällskritik men inte nödvändigtvis en bok att läsa om en funderar på att komma ut eftersom den fokuserar lite för mycket på problem som kan uppstå. “The best thing about coming out is, it’s totally liberating. You feel like you’ve made... mer >>
7
Kissing Kate
Lauren Myracle
Om att kyssa en god vän som sedan inte visar sig vara intresserad. Handlar främst om huvudpersonens inre resa, identitet och komma ut process.
8
Stjärnor utan svindel
Louise Boije af Gennäs
Om en vuxen kvinna som för första gången blir kär i en annan kvinna.
9
The Miseducation of Cameron Post
Emily M. Danforth
Om att bli skickad till ett läger för hbtq-personer som sägs ska bota en från homosexualitet och anpassa en till heteronormen. Att trots detta inte anpassa sig till andras förväntningar.

Keeping you a secret

Julie Anne Peters

Om att våga ta steget och de problem som homosexuella möter i samhället. Bra samhällskritik men inte nödvändigtvis en bok att läsa om en funderar på att komma ut eftersom den fokuserar lite för mycket på problem som kan uppstå.

“The best thing about coming out is, it’s totally liberating. You feel like you’ve made this incredible discovery about yourself and you want to share it and be open and honest and not spend all your time wondering how is this person going to react, or should I be careful around this person, or what will the neighbors say? And it’s more. It’s about getting past the question of what’s wrong with me, to knowing there’s nothing wrong, that you were born this way. You’re a normal person and a beautiful person and you should be proud of who you are. You deserve to live with dignity and show people your pride.”

februari 5, 2017