Lesbisk pulp fiction

Pulp fiction (eller kiosklitteratur på svenska) var böcker skrivna i USA och tryckta på billigt ”pulp” papper och med färgglada och iögonfallande framsidor. De frodades under första halvan av 1900-talet och erbjöd billig och lättläst verklighetsflykt med ofta överdådiga teman.

Även om pulp fiction tilläts mer frihet än övriga genrer var det fortfarande hårda lagar och regler för lesbiskt innehåll. För att komma igenom censuren så fick en bok med lesbiskt tema inte porträttera att vara lesbisk som något positivt. Därför var det vanligt att huvudpersonen var tvungen bli straight på slutet eller så behövde boken sluta med död eller på ett i övrigt tragiskt sätt. Bokförlagens målgrupp var heterosexuella män och det var därför viktigt att bibehålla känslan av att heterosexualitet var det rätta sättet att leva. Trots allt detta var genren på den tiden det enda sätt som lesbiska kvinnor kunde få medierepresentation och genren fyllde trots allt en viktig funktion.

Den första pulp fiction romanen med lesbiskt innehåll var Women’s Barracks av Tereska Torres från 1950. Den handlade om författarens egna erfarenheter från andra världskriget. Efter det släpptes Spring Fire av Marijane Meaker. Den hade från början ett positivt slut men författaren var tvungen att ändra slutet för att den skulle gå igenom censuren.

I slutet av 50-talet kom domstolsbeslut som öppnade upp för att porträttera lesbiska teman utan att behöva lägga till varnande dåliga slut. Ann Bannon skrev Odd Girl Out som var den första boken som slutade positivt. Efteråt fick hon brev från lesbiska kvinnor över hela landet.
”The female readers wrote from little towns all over the country. Such was their isolation that many of them were grateful to me for reassuring them that they were not totally alone in the world.”

På 60-talet försvann den lesbiska pulp fiction genren. Nu när lagarna hade blivit mer förmånliga kunde lesbiska kvinnor publicera berättelser på andra sätt och i andra medier.
2010 publicerades Monica Nolans satiriska pulp fictionbok Bobby Blanchard, Lesbian Gym Teacher.

maj 27, 2017

The Case of the Not-So-Nice Nurse

Mabel Maney

A Nancy Clue and Cherry Aimless Mystery #1. Parodi av Nancy Drew; som vi för övrigt vet har varit lesbisk hela tiden. 😉

Den första boken i serien introducerar oss för sjuksköterskan Cherry Aimless som ska besöka sin släkting Gertrude i San Fransisco under sin semester. Men Gertrude har blivit kidnappad och Cherry måste med hjälp av ett gäng nya lesbiska vänner, som bland annat består av privatdetektiven Nancy Clue, rädda Gertrude samt lösa några andra problem som dyker upp på vägen.

En behöver ta böckerna i den här serien för vad de är; dvs kitchig, parodisk kiosklitteratur som inte ska tas på allvar. Om en läser böckerna med de glasögonen är de rätt underhållande om än lite konstiga.

februari 25, 2017