Boktips Ikon för kategorin lesbiska boktips

Ensamhetens brunn

av Radclyffe Hall
lesbiska bokbloggen

En omdebatterad bok från 1928 med ikonstatus. Boken handlar om Stephen, en överklasskvinna i England och Paris, som arbetar som ambulansförare under första världskriget. Hon träffar och blir kär i en annan kvinna men kärlekshistorien slutar olyckligt.

baksidan av boken
Radclyffe Halls skandalomsusade roman utspelar sig i konstnärskretsarnas Paris och i brittisk överklassmiljö.

Stephen inte är som andra flickor. Hon fäktar och jagar, bär manskläder och klipper håret kort. I puberteten blir hon passionerat förälskad i en kvinna.

När Ensamhetens brunn kom ut förbjöds den i England eftersom den inte ansågs skildra kärlek mellan kvinnor på ett tillräckligt avskräckande sätt. Den trycktes i smyg i Frankrike och smugglades in i England. Men i andra länder nådde romanen en stor publik. Den har översatts till elva språk. Ingen annan bok har haft en så stor betydelse som Brunnen för lesbiskt liv världen över. Det är en kultbok som haft ikonstatus ända sedan den först kom ut 1928. Den är älskad, hatad, omstridd och omdebatterad, men lämnar ingen likgiltig.

Ensamhetens brunn är också en vacker och finstämd skildring av lesbisk kärlek när seklet var ungt och en gripande skildring av ett spännande kvinnoöde.
$(window).load() { }