”Monster i terapi: Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen” är skriven av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg och släpps 24 januari 2020. Båda författarna har tidigare skrivit prisbelönta ungdomsböcker med hbtq-tema. Det är främst delen om vampyren Carmilla som är intressant ur ett lesbiskt perspektiv.

Bokens handling: En psykolog är försvunnen. På hennes mottagning hittas en samling dokument: en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Där får vi följa samtalen med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De visar sig vara några av den gotiska skräcklitteraturens mest ikoniska monster – Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray – och de brottas med tidlösa dilemman som vi alla kan känna igen oss i. Hur lär man sig acceptera sina oönskade sidor? Hur bejakar man sin sexualitet i en värld med alltför snäva ramar? Om alla bemöter dig med rädsla, kan du annat än hata dig själv? Och hur åldras man med värdighet i ett samhälle besatt av skönhet?
   Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld låter populärkultur möta psykologi i denna genreöverskridande och fascinerande bok. De ställer med lika delar humor och allvar de rätta frågorna och analyserar svaren för att kunna hjälpa klienterna – och kanske även läsaren.

december 25, 2019

Jag vill tipsa om en lajvantologi som RFSL har gett ut. Boken förklarar både vad lajv är, hur lajv går till rent praktiskt och har även satt olika svårighetsgrader från nybörjarnivå till avancerat.

Ett lajvscenario är ett kort rollspel där du tar på dig rollen av någon annan och tillsammans med en grupp andra personer improviserar fram en berättelse utifrån de ramar som scenarioförfattaren har satt upp.

Rollspelen i antologin är menat att användas i en studiecirkel, på konvent, inom ramen för föreningsaktiviteter eller i alla möjliga olika sammanhang där människor träffas i grupp. Lajven kan anordnas för att sprida kunskap om hur det är att vara hbtq-person idag men också för att uppmärksamma kampen för rättigheter som har utförts genom historien.

Genom lajven får en möjlighet att pröva på att gå i någon annans skor, och på det sättet få en mer personlig relation till sådant som vi kanske inte skulle kommit i kontakt med annars. Eller tvärtom så kan det kan vara ett sätt att återuppleva en egen upplevelse, men från en annorlunda vinkel, där en själv kan påverka scenariot.

Ett kapitel tar specifikt upp scenarior om att komma ut och om hur internaliserad homofobi kan kännas. Det finns även ett kapitel om hbtqi-personers historia och om trans. För den som är nyfiken på lajv kan detta vara en bra start!

augusti 29, 2019

Jag tycker mycket om spännande böcker och äventyr men det kan vara svårt att hitta väluppbyggda berättelser som också innehåller lesbiska eller bisexuella kvinnliga karaktärer.

Jag upplever att många spänningsromaner, som även innehåller kärlek mellan kvinnor, känns oseriösa. Ofta för att de fokuserar allt för mycket på de romantiska aspekterna. Äventyret får helt enkelt för lite plats och utveckling och kan till en följd kännas oseriöst och bara finnas där för att fylla ut berättelsen.

Men det finns undantag som jag kommer att samla här: En av de absolut bästa spännande böcker jag har läst är Into the Drowning Deep som jag har recenserat tidigare. I maj släpptes en prequel som handlar om skeppet Atargatis vars öde Into the Drowning Deep genomgående refererar till. Jag har i skrivande stund inte läst den men jag hoppas på en lika nagelbitande upplevelse och på ett queert innehåll!

Exigency av Michael Siemens är ett annat exempel på en spännande bok som inkluderar kärlek mellan kvinnor. Den fokuserar mycket på världsuppbyggnad och handlingen är spännande. Kärleksrelationen mellan Minnie och Aether är viktig för känslan i boken men det är inte den som driver handlingen framåt.

Taken by Storm av Kim Baldwin är en bok som fokuserar mer på kärlekshistorien än de andra böckerna jag har nämnt men den lägger också mycket fokus på äventyrsaspekten. Den är trovärdig i hur den tar sig an farorna som Alperna kan medföra och hur huvudkaraktärerna tar sig an dem.

Jag har nyss börjat läsa Darkness Falls av KC Luck. Det är för tidigt för att avgöra hur boken kommer att te sig men enligt recensionerna ska den fokusera på både karaktärer, kärlek och äventyr i en bra blandning. Jag rapporterar om det stämmer när jag har läst klart den.

juni 21, 2019

Jae anses, av många, vara drottningen av lågmälda lesbiska kärleksromaner. Hon har skrivit 17 böcker om lesbisk kärlek som fokuserar på en långsam uppbyggnad av känslor; s.k. ”slow-burn” romantik.

Det som är gemensamt för böckerna är att kärlekshistorien, känslorna och attraktionen sakta byggs upp under bokens gång. Här nedan följer några tips på hennes böcker.

I boken Just for Show har Claire blivit dumpad av sin flickvän och behöver anlita skådespelaren Lana för att spela hennes flickvän inför ett viktigt möte.

För den som gillar historiska böcker finns Backwards to Oregon som utspelar sig i Vilda Western. ”Luke” lever förklädd som en man och Nora har jobbat på en bordell. De inleder ett arrangerat äktenskap med varandra.

Ett tips för personer som vill läsa böcker med ett asexuellt perspektiv rekommenderar jag Perfect Rythm. Det finns dock, trots det asexuella temat, en sexscen i ett kapitel i boken. Författaren varnar dock för detta när kapitlet börjar så att den som vill kan hoppa över det.

Uppföljaren till Perfect Rythm heter Not the Marrying Kind. Den har andra huvudkaraktärer och kan läsas fristående. Ashley lever i garderoben i rädsla för reaktioner från familj och homofoba människor i hennes närhet. Hon har bestämt sig för att förhållanden inte är ett alternativ för henne så länge hon inte vågar komma ut. Hon ägnar sitt liv åt sin blombutik istället. Sasha äger stans bageri, har inte dejtat på flera år och är helt nöjd med sin tillvaro som den är. När de tvingas att arbeta ihop inför ett lesbiskt bröllop, mellan Leo och Holly från första boken i serien, ser de nya sidor hos varandra och börjar omvärdera hur de ser på sin situation.

Annies bror arrangerar en blind-date åt sin straighta syster i Something in the Wine. Han älskar att utsätta andra för practical jokes och berättar inte för Annie att Drew är kvinna och lesbisk. Efter att de har umgåtts intensivt ett tag börjar Annie tvivla på sin sexualitet. Den version av boken som jag har läst innehåll ingen sex-scen men den senaste upplagan inkluderar en kort novell som heter ”Seduction for Beginners” där jag misstänker att det förändras.

april 13, 2019

Kiosklitteratur är, traditionellt sett, lättläst verklighetsflykt med mestadels normativa teman. Genusredaktörerna, som ger ut Queerlequinserien, utmanar den föreställningen och har gett ut en serie normkritiska romantiska och/eller erotiska kortromaner med fler typer av förhållanden än vad som normalt brukar rymmas i genren. Den första kortromanen skrevs 2015 och nu är serien uppe i 15 böcker. Alla böcker är skrivna ur ett queert, normbrytande perspektiv men har olika infallsvinklar.

Exempel på böcker i serien som handlar om lesbisk kärlek är När temperaturen stiger av V. Florian.
Anne har vuxna barn och blir efter många år som ensamstående mamma attraherad av en mycket yngre kvinna.

Ett polyamoröst perspektiv tas upp i En gyllene triangel. Anna och Hedvig är lyckligt förälskade när Anna stöter på Agnes. Behöver Anna välja mellan åtrå och sann kärlek eller kan hon begära båda?

I Starkare än Magi av Lisa Horn blir Lisa erbjuden plats på en kurs i Magi på Lunds universitet. På en middag träffar hon Eleonore, vars leende gör Lisa knäsvag, och som enligt rykten ägnar sig åt farlig magi. I samma veva börjar det pratas om elever som försvinner och Eleonore misstänks vara inblandad i försvinnandena.

För den som gillar att läsa om lesbisk kärlek i ett historiskt perspektiv finns Smak av Solsken av I.A. Lynx. Hedda ska bilda sig ett nytt liv i storstan med Agnes. För att de ska kunna leva ihop måste Hedda låtsas vara Agnes make Jonas vilket blir tröttsamt i längden och hemlighetsmakeriet tär på henne.

Serien finns som pappersbok, e-bok och ljudbok och lovar nöjesläsning med lyckliga slut, utan destruktiva stereotyper.

juli 12, 2018

VÄND RÄTT UPP är Emelie Novotnys debutroman. Ylva får jobb som hästskötare i ett toppstall sommaren efter studenten. Hon får i uppdrag att sköta stallet och ett föl när ägaren är bortrest. Jobbet i stallet är hårt och fysiskt krävande men hon älskar jobbet och hästarna. I stallet jobbar även Nicole och Fredrik som tävlar om förstaplatsen. Ibland är Nicole och Fredrik rivaler och ibland hånglar de. Ylva blir kär i Nicole men hon vet inte riktigt var hon har henne. Är hon beredd att välja Nicole före hästarna?

juni 10, 2018

”Och himlarna ska falla himlarna ska falla himlarna ska falla när du rör vid mig”. Ett boktips för dig som tycker om poetiskt skrivna romaner. Boken är Emma Karinsdotters debutroman från 2013 och är en prosalyrisk roman om brinnande kärlek och om att bli övergiven. Boken följer växelvis Elins liv både i dåtid då hon levde i ett explosivt, självutplånande förhållande och i nutid då hon lever i ett stabilt och tryggt förhållande. Men snart börjar det förflutna göra sig påmint.

maj 2, 2018

Nu finns ett nytt spel tillgängligt på bloggen. Pröva hur många ord du kan lista ut i hänga-gubbe-spelet. Pröva även memoryspelet eller quizzarna

maj 1, 2018

Lynx var nyfiken vilket är tur för hon hittade så mycket information att det räckte till den här boken. Hon tyckte själv att de ord hon hittade hjälpte henne att hitta sig själv och sin identitet. Den kan troligtvis hjälpa både tonåringar, föräldrar och allmänt nyfikna att lära sig mer om hbtq eller identitet. Sådana här böcker behövs!

Fundersamma Siri är en bok för fundersamma. Boken förklarar könsidentiteter, läggningar och könsuttryck och kan också användas som en uppslagsbok. Det är en tänk-om-baserad faktabok för alla åldrar som tar upp hbtq-frågor ur Siris tankebanor. Boken är skriven av Lynx som definierade sig som en vaginosexuell, lithstraight och cassgender femtonåring när boken skevs 2015.

april 8, 2018

Lesbiska bokbloggen vill önska dig ett gott nytt år!

Hoppas vi får ett riktigt bra 2018 med många nya och bra böcker med lesbiskt tema. Jag ser fram emot ett 2018 som blir ett tryggare, gladare och bättre år för världen också! 🙂

Ett boktips om du hellre vill stanna hemma och fira in det nya året med en erotisk novell istället för att gå ut och fira: Delicious: A New Year’s Eve Short Story

december 31, 2017

Just nu håller jag på att läsa boken under lucka 15: Season’s Meetings av Amy Dunne. Handlingen är rätt så vanlig i lesbisk romantik: bilfärd med förhinder i snöstorm och två totala motsatser som söker skydd i en stuga. Attraktion och kärlek uppstår medan de väntar ut stormen. För den som gillar sådana historier rekommenderar jag även Snow Falls av Geri Hill (en bok som som inte finns med i adventskalendern).

Boktips med julstämning från dag 10-17 i december:

A Christmas WishRachel Maldonado
An Indiana ChristmasNatalie Vivien
EbenezerJoSelle Vanderhooft
Christmas at WinterbourneJen Silver
A Country ChristmasRachel Maldonado
Season’s meetingsAmy Dunne
Under a Falling StarJae
Fresh TracksGeorgia Beers

Du hittar adventskalendern här.

december 18, 2017

Under de första 8 dagarna i december har följande böcker funnits att hitta under luckorna i adventskalendern. Det är en blandning av erotiska berättelser, varmhjärtade kärlekshistorier och romantiska komedier. Gemensamt är att de alla har julstämning.

All I want for christmas av Clare Lydon
Christmas Crush av Kate McLachlan
Unwrap these presents av Astrid Ohletz
The bureau of holiday affairs av Andi Marquette
The wish list av Riley Lashea
A christmas Kiss av Anna Samuels
Ticket 1207 av Robin Alexander
Dyke the halls av Lori Selke

Du hittar adventskalendern här.

december 9, 2017

Ny dag, nytt boktips! Har du kollat vilken bok som döljer sig under dagens lucka?

Gårdagens boktips var The Wish List av Riley Lashea. Kelsie har det mesta hon vill ha ut av livet men ingen flickvän. Hennes vänner skickar ett brev till tomten med en önskan om en flickvän till Kelsie. Dagen efter träffar hon den perfekta kvinnan som har alla kvaliteter som vännerna bett tomten om. Det blir dock komplicerat då hon även träffar en annan kvinna som får henne att undra om perfekt verkligen är vad hon vill ha.

Du hittar adventskalendern här.

december 5, 2017

Ett boktips med lesbisk kärlek och julstämning per dag i 24 dagar. Missa inte att kolla vilken bok som gömmer sig bakom dagens lucka!

Gårdagens boktips var All I want for Christmas av Clare Lydon. Boken är en rom com om Tory som bestämmer sig för att hitta en flickvän innan den 25 december. Som vanligt blir det lite komplikationer men resultatet är en rar berättelse med julstämning och romantik.

Du hittar adventskalendern här.

december 2, 2017

Nu när första advent och december analkas så har jag skapat en adventskalender där varje lucka döljer ett boktips med både lesbiskt och juligt tema. Under december månad så finns med andra ord 24 boktips att hitta i adventskalendern. Men det är några dagar kvar innan du kan ta reda på vilka boktips som döljer sig i kalendern för varje lucka går enbart att öppna på rätt dag i december. Du hittar adventskalendern HÄR. Ha så kul! 🙂

november 26, 2017

Hej alla glada hbtq-personer! För dig som har tråkigt har jag gjort ett memoryspel, ett drag & släppspel samt några quizzar som du kan fördriva tiden med.

Lite om tekniken: För bästa upplevelse är Chrome att rekommendera. Quizzar och memoryspel fungerar både på dator och mobil men memoryspelet kan vara buggigt på iPhone. Drag och släppspelet fungerar enbart på dator.

Du hittar spelen här.

Det kommer fler spel så småningom men de är under konstruktion just nu så håll utkik framöver. Ha så kul! ?

november 4, 2017

Jag har inte har särskilt bra koll på barnböcker.  Men jag tycker att det är viktigt att introducera barn och ungdomar för principen om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Att barn får höra och läsa berättelser om många olika sätt att vara människa på. Att alla människor har rätt att vara den de är och älska den de vill!

Många värderingar formas i barndomen. Därför är barnböcker som belyser värderingar viktiga! Eftersom jag själv har svårt att rekommendera bra barnböcker så länkar jag till olika.nu som har en Pridesektion med boktips. Hoppas du hittar något bra att läsa för ett barn i din närhet!

juli 18, 2017

Pulp fiction (eller kiosklitteratur på svenska) var böcker skrivna i USA och tryckta på billigt ”pulp” papper och med färgglada och iögonfallande framsidor. De frodades under första halvan av 1900-talet och erbjöd billig och lättläst verklighetsflykt med ofta överdådiga teman.

Även om pulp fiction tilläts mer frihet än övriga genrer var det fortfarande hårda lagar och regler för lesbiskt innehåll. För att komma igenom censuren så fick en bok med lesbiskt tema inte porträttera att vara lesbisk som något positivt. Därför var det vanligt att huvudpersonen var tvungen bli straight på slutet eller så behövde boken sluta med död eller på ett i övrigt tragiskt sätt. Bokförlagens målgrupp var heterosexuella män och det var därför viktigt att bibehålla känslan av att heterosexualitet var det rätta sättet att leva. Trots allt detta var genren på den tiden det enda sätt som lesbiska kvinnor kunde få medierepresentation och genren fyllde trots allt en viktig funktion.

Den första pulp fiction romanen med lesbiskt innehåll var Women’s Barracks av Tereska Torres från 1950. Den handlade om författarens egna erfarenheter från andra världskriget. Efter det släpptes Spring Fire av Marijane Meaker. Den hade från början ett positivt slut men författaren var tvungen att ändra slutet för att den skulle gå igenom censuren.

I slutet av 50-talet kom domstolsbeslut som öppnade upp för att porträttera lesbiska teman utan att behöva lägga till varnande dåliga slut. Ann Bannon skrev Odd Girl Out/En Omaka Flicka som var den första boken som slutade positivt. Efteråt fick hon brev från lesbiska kvinnor över hela landet.
”The female readers wrote from little towns all over the country. Such was their isolation that many of them were grateful to me for reassuring them that they were not totally alone in the world.”

På 60-talet försvann den lesbiska pulp fiction genren. Nu när lagarna hade blivit mer förmånliga kunde lesbiska kvinnor publicera berättelser på andra sätt och i andra medier.
2010 publicerades Monica Nolans satiriska pulp fictionbok Bobby Blanchard, Lesbian Gym Teacher.

maj 27, 2017

I Sverige var homosexuella handlingar förbjudna ända fram till 1944 men ändå kunde författare som Karin Boye,  Margareta Suber, Gertrud Almqvist, Fröknarna von Pahlen av Agnes von Krusenstjerna skriva om lesbisk kärlek på ett nytt och mer öppet sätt mellan år 1900 och 1935 enligt Eva Borgström, docent i litteraturvetenskap. Den lesbiska kärleken var både synlig och osynlig på samma gång enligt litteraturvetaren Jenny Björklund. Men med krigsupptakten fick mer traditionella familjevärderingar plats i samhället och det dröjde tills homosexualitet blev friskförklarat av socialstyrelsen 1979 tills lesbisk litteratur fick ett uppsving igen.
Att läsa: Kris av Karin Boje.

Under 80-talet skildrades homosexualitet som en livsstil och ett sätt att forma sitt liv enligt litteraturvetaren Corinna Müller. Men det var även vanligt att det skildrades som svårt att komma ut och leva öppet.
Att läsa: Annie on my Mind av Nancy Garden.

Det var inte förrän under 90-talet som igenkänningstema och positiva skildringar av lesbisk identitet fick se dagens ljus. Att älska henne av Eva Lejonsommar från 1995 brukar anses vara den första svenska lesbiska kärleksromanen. Enligt litteraturvetaren Rita Paqvalén sker den kvinnliga utvecklingen under 90-talet tillsammans med andra kvinnor snarare än med män.
Att läsa: I väntan på liv av Marika Kolterjahn

00-talet övergavs igenkänningstemat för att istället ge rum för individualitet. Istället för en gemensam identitet så finns nu berättelser om många olika sätt att vara lesbisk. Könsroller får större plats och queer-rörelsen fokuserar nu på att inte behöva passa in i vad som anses normalt.
Att läsa:  Lessons av Kim Pritekel

Under 10-talet börjar lesbiska teman leta sig fram i mainstream kulturen enligt litteraturvetaren Jenny Björklund. Även komma-ut-böcker får ett uppsving.
Att läsa: Liten handbok i konsten att bli lesbisk av Mian Lodalen och Matilda Tudor.

Jag är nyfiken på vad 20-talet har att erbjuda. Men jag ser fram emot att den lesbiska litteraturen fortsätter att frodas och att fler intressanta teman dyker upp.

maj 25, 2017

För den som vill ha distraktion finns nu en sida med memoryspel här på lesbiska bokbloggen, du hittar spelet här. Enjoy! 🙂

Jag har idéer för fler spel så det kan tänkas komma fler så småningom. Men det kan ta tid för jag måste koda dem först.

maj 9, 2017

HBTQ
Förkortning av Homo, bi, trans och queer.

Lesbisk/flata
En person som oftast identifierar sig som tjej eller kvinna och som har förmåga att bli kär i och/eller attraherad andra tjejer/kvinnor.

Bisexuell
En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön kan kalla sig bisexuell. Bi betyder två och vissa föredrar därför andra begrepp, som exempelvis ”pansexuell”, för att signalera att de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen.

Queer
Ett begrepp som grundar sig i kritik mot idéer om normalitet i fråga om kön och sexualitet och hur vi placeras i olika kategorier som alla tar utgångspunkt i heterosexualitet och könsbinaritet som norm. Med andra ord ett ifrågasättande av dominerande idéer om hur människor ska leva i sexuella relationer och andra relationer, hur vi ska bilda familj, hur vi ska uttrycka kön osv.

Heteronormativitet
Det system av normer som påverkar vår förståelse av kön och sexualitet. Enligt heteronormen är människor antingen tjej/kvinna eller kille/man och ingenting annat. Tjejer/kvinnor förväntas vara feminina och killar/män förväntas vara maskulina. Alla förväntas vara heterosexuella. Alla påverkas av normerna, oavsett om man följer dem eller inte. Att följa eller passera inom normen ger ekonomiska, politiska och sociala fördelar.

Homofobi
En ideologi, uppfattning eller värdering som ger uttryck för en starkt negativ syn på homosexualitet eller homo- och bisexuella.

Källa: rfsl.se

februari 2, 2017